Sıfır Atık Yönetimi: Marmara Üniversitesi Anadoluhisarı Kampüsü Örneği Projesi

Dünya üzerinde yaşayan nüfusun hızla artması ve beraberinde sınırlı kaynak tüketiminin artması ile atık yönetimi hızla önem kazanmaya başlamıştır. Atık üretiminin artması ile atık yönetim politikaları uygulanmaya başlamıştır. Günümüzde, Türkiye’de ve dünya genelinde “Sıfır Atık Yönetimi” önemli bir çevre politikası haline gelmiştir. Ülkemizde “12.07.2019 tarihinde Sıfır Atık Yönetmeliği yayımlanmış, Ek-1’inde “Mahalli İdareler” ile “Bina ve Yerleşkeler için uygulama takvimi verilmiştir. Uygulama takviminde belirtildiği üzere “250 ve fazla öğrencisi bulunan eğitim kurumları” için sisteme geçişlerinin son tarihi 31.12.2020 olarak belirlenmiştir. Sıfır atık yönetiminin uygulanması Henüz zorunluluk haline getirilmeden (Yönetmeliğin yayımlanmasından önce) başlanan proje ile sıfır atık yönetiminin Marmara Üniversitesi Anadoluhisarı Kampüsü içerisinde uygulanabilirliği ortaya koyulmuştur.

anadolu.png (4.00 MB)